Összehasonlítás

Szűrés

TOP termékek

Digit blog - hírek, tesztek, tanácsok

Akár 50 millió forintos vissza nem térítendő forrás innovációra

Csilla
2024.10.06 12:42
Akár 50 millió forintos vissza nem térítendő forrás innovációra

Akár 50 millió Ft-os vissza nem térítendő támogatással, elindul a mikro- és kisvállalkozások innovációját segítő GINOP Plusz 2.1.3-24.

Az október végén megnyíló pályázat keretösszege 2024-ben 40 milliárd, jövőre 35 milliárd forint, cégenként 20 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatás igényelhető. Intenzitása 50-70% közötti, előleg is kérhető a támogatási összeg 30%-áig, de legfeljebb 15 millió forintig. A pályázat várhatóan 3700 vállalkozás üzleti innovációját segíti.

A forrás mikro- és kisvállalkozások számára elérhető: 50 fő alatt kell legyen a foglalkoztatottak száma (az alsó statisztikai létszámkorlát három fő), 10 millió eurós az éves felső árbevételi korlát, továbbá a pályázóknak kell legyen legalább egy teljes lezárt üzleti évük. A finanszírozáshoz kapcsolódó projekt összköltsége nem haladhatja meg az utolsó lezárt év árbevételének 50 százalékát, illetve maga a támogatás nem lehet több, mint az utolsó lezárt év saját tőkéje. (Így a maximális projektmérethez éves szinten 142,8 millió forint árbevétel és 50 milliós saját tőke kell, a minimumhoz pedig 57,2 milliónyi éves bevétel és 20 millió saját tőke.)

A pályázat az üzleti innováción belül négy területre összpontosít: a gyártásra, a logisztikára, a szervezeti innovációra és a marketingre.

Szakértők kiemelik, hogy régen volt olyan pályázat, amelynek vissza nem térítendő forrásait kapacitásbővítésre, eszközbeszerzésre lehetett fordítani. Most a támogatás 70 százaléka is szólhat eszközbeszerzésről, amennyiben az kapcsolódik valamilyen innovációs folyamathoz. (Egy cég pl. 20 millió forintnyi gépet szerezhet be úgy, hogy még nagyjából 4 milliós személyi költséget is el tud számolni: így a tényleges önerő 30%-ról 5%-ra csökken, vagy másképp: a támogatás intenzitása akár 70%-ról 95%-ra nő.)