Összehasonlítás

Szűrés

TOP termékek

Digit blog - hírek, tesztek, tanácsok

GINOP Plusz-1.4.3-24 hitel: kedvező módosítás

Csilla
2024.08.29 11:06
GINOP Plusz-1.4.3-24 hitel: kedvező módosítás

Már az egyfős vállalkozások is részt vehetnek a 0%-os kamatú KKV Technológia Plusz Hitelprogramban és csökkentették a hitelminimumot is, 5 millióra.

A GINOP Plusz-1.4.3-24 módosítása szerint, ügyletenként 5 és 100 millió forint közötti kölcsön igényelhető az összesen 155 milliárd forintos keretösszegből - kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék és előtörlesztési díj nélkül, a szerződéskötéstől számított 6-24 hónapos rendelkezésre tartási idő mellett.

Az április 30-án indult, európai uniós társfinanszírozású hitelprogram feltételei a vállalkozások és a vállalkozói szövetségek észrevételei, illetve a felmerült piaci igények figyelembe vételével módosultak.

További könnyítést jelent, hogy egy-egy projekt összköltségének legfeljebb a feléig meglévő ingatlan átalakításával, bővítésével, felújításával kapcsolatos költségek, legfeljebb 30%-a erejéig pedig a beruházáshoz kapcsolódó készletbeszerzés kiadások is elszámolhatóvá válnak,valamint építőipari vállalkozások, illetve az építőipari fejlesztést célzó cégek is részt vehetnek a programban.

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek már rendelkeznek beadott kérelemmel, de hiteldöntéssel még nem, lehetősége nyílik arra, hogy kölcsönkérelmüket visszavonják és a módosított paraméterek mentén nyújtsák be újra.

A hitel olyan új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra is igényelhető, mint:

  • új tárgyi eszköz beszerzése;
  • ingatlan átalakítás, korszerűsítés, bővítés felújítás költsége;
  • immateriális javak beszerzése;
  • információs és kommunikációs technológiai eszközök (hardver, hálózati és telekommunikációs eszközök) beszerzése;
  • tisztán elektromos jármű beszerzése;
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához kapcsolódó új eszközök beszerzése, új megújuló energiatermelő eszköz, például napelem beszerzése;
  • beruházáshoz kapcsolódó új készlet beszerzése;
  • mérnöki és szakértői tanácsadás igénybevétele;
  • képzés; valamint
  • minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek bevezetése és fejlesztése.

A hitelprogramot - amelyet először a Budapesten kívüli régiók felzárkóztatására szántak - már a fővárosra is kiterjesztették, 73 milliárd forintos keretösszeggel. Így az egész ország területén felhasználható, a keretösszeg 65%-ra ugyanakkor a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, vagyis a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon bejegyzett székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozások jogosultak.